ПОЛІТИКА ІНВЕСТУВАННЯ В «ЗЕЛЕНУ ЕНЕРГЕТИКУ» В УКРАЇНІ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - МАТІЙЧУК, Любомир; НОВОСАД, Оксана; ШАБАЛА, Олександр; ПАВЛОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Сьогодні наша країна, на превеликий жаль перебуває в самому центрі третьої кризи, яка пов’язана з енергетичним комплексом. По причині постійних обстрілів по об’єктам енергетичної інфраструктури, країна-агресор росія позбавляє можливості нормально та ефективно використовувати енергоносії та повністю забезпечувати світлом деякі території нашої держави. Не дивлячись на те, що країни Європейського союзу йдуть у напрямку повної відмови від імпорту сирої нафти зі сторони країни-агресора росії, нажаль подібного роду кроки разом із санкційними пакетами не зупиняють останніх, і російська федерація продовжує чинити безчинства на території нашої держави. Попри усе, спільна робота енергетиків, дозволяє вчасно позбавлятися проблем з перебоями світла, і якщо не повністю то суттєво вирішувати питання з постачанням електроенергії. Запаси країн Європи на сьогодні складають приблизно 92% на поточний зимній період, але негативна динаміка відносно дефіциту на 2023 рік все рівно має місце. Не для кого не секрет що на сьогоднішній день ресурси нашої планети вичерпуються. Якщо не сьогодні то завтра закінчиться «сировина» яку дає нам земля, однак в майбутньому тримати свій курс на розвиток та ефективне функціонування альтернативних джерел енергії не тільки варто, але й необхідно, адже можливо що це буде єдине джерело світла та тепла на усій нашій планеті. Інвестування та підтримка програм екологізації, переходу до відновлювальних джерел енергії у країнах Європи і не тільки, сьогодні розвивається досить стрімкими темпами. Зрозуміло що для вливання відповідних фінансових ресурсів, та чи інша галузь зобов’язана надавати відповідні гарантії безпеки як на юридичному, так і рівні самого об’єкта інвестування, за допомогою відповідних нормативно-правових норм, контрактів, документів тощо. Але не дивлячись на загальносвітову трансформацію, немало бажаючих вкласти кошти призупинили девелопмент як сонячних, так і вітрових проєктів через кризовий стан в енергетиці. Результатом вищезгаданої негативної динаміки в напрямку інвестування став спочатку COVID-19, а потім широкомасштабне вторгнення країни агресора росії в Україну. Таким чином активність в напрямку вкладання фінансів у сферу альтернативних джерел енергії сьогодні знаходиться не найвищому рівні, однак перспективи і майбутнє у цій галузі в нашій країні однозначно є. Перспективи та розвиток альтернативних джерел енергії в майбутньому будуть мати величезний успіх. Відкриття нових можливостей, планів, механізмів по ефективному використанню та реалізації альтернативних джерел енергії дасть змогу розвивати не тільки «зелену» енергетику, алей паралельно займатися екологізацією. Питання про інвестиції може відпасти саме собою, коли Україна отримає перемогу над агресором. Нові можливості та активна співпраця з європейськими партнерами, допоможе відновити та відбудувати нашу державу та створити відповідний інвестиційний клімат для зарубіжних партнерів не тільки Європи, алей інших дружніх країн світу.