ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ ЯК ІНДИКАТОР ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА - НІКОЛЬЧУК, Юлія; НЕБЖИЦЬКИЙ, Богдан; САВЧУК, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Актуальність обраної теми наукового дослідження визначається тим, що на сьогодні основним критерієм, який визначає якість управління фінансовими ресурсами підприємства, є його фінансова стійкість. Ця складова загального фінансового стану підприємства відображає спроможність суб’єкта господарювання виконувати свої зобов’язання перед кредиторами і засновниками. В статті визначено місце фінансової стійкості в загальній стійкості підприємства. Визначено напрямки, в розрізі яких проводиться трактування поняття «фінансова стійкість підприємства». Розглянуто сутність фінансової стійкості підприємства в «вузькому» та «широкому» розумінні. Досліджено наукові різні підходи до трактування поняття «фінансова стійкість підприємства» із виокремленням найбільш повного та точного. Узагальнено зміст поняття фінансової стійкості підприємства. Визначено характерні ознаки, які притаманні фінансовій стійкості підприємства. Охарактеризовано показники, які розраховуються при аналізі фінансової стійкості підприємства. Подальші дослідження будуть спрямовані на дослідження методології проведення аналізу фінансової стійкості підприємства.