КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ВАЛЮТНОЇ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ ТА ЇЇ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ З МАКРОЕКОНОМІЧНИМИ ТЕНДЕНЦІЯМИ - МИКИТИН, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті наголошено на необхідності процесів валютної лібералізації в контексті вирішення завдань забезпечення макроекономічної стабільності національного господарства. Виділено негативні зміни, які настають за умови відсутності політики валютної лібералізації в країні. Розширено представлено низку наукових поглядів стосовно сутності, значення та умов здійснення валютної лібералізації. Визначено концептуальні характеристики валютної лібералізації, де поняття розглядається як ціль, захід, дія, інструмент, передумова. Доведено важливість участі держави у заходах валютної лібералізації, що передбачає як формування інституційно-законодавчого середовища, так системи контролю та регулювання грошового обігу. Визначено систему завдань валютної лібералізації в контексті забезпечення позитивних макроекономічних тенденцій, очікуваними результатами якої є захист та охорона, забезпечення, оптимізація, регулювання, досягнення стабільності національної грошової одиниці. Наголошено на необхідності здійснення валютної лібералізації за умов подолання економічної кризи та проведення важливих соціальних реформ.