СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗА ESG-КРИТЕРІЯМИ - ЛІВОШКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Останнім часом, особливо актуальні проблеми, що виникають при прийняті рішень стосовно виконання державних будівельних проєктів на підставі аналізу інформації про діяльність суб’єкта господарювання є дуже важливими і вливають на управління конкурентоспроможністю. Процес відновлення економіки України це постійне джерело фінансування різних інвестиційних проєктів. Практика показує, що витрати на здійснення менеджменту на державному рівні безперервно збільшуються, а наслідки невдалих рішень стають дедалі відчутнішими. Сучасні ринкові відносини, виклики що виникають в економіці і впливають на господарську діяльність підприємств, обумовлюють необхідність вирішення проблем, пов’язаних з підвищенням якості управління конкурентоспроможністю підприємства. Складність і нестабільність середовища вимагають від підприємства не вдосконалювання форм і методів господарювання, а радикальної зміни принципів створення управлінсько-виробничих систем. Автором розглянуто підходи до застосування трансформації управління за ESG – критеріями для підприємств будівельної галузі, що створюють нову економічну реальність, яка потребує управління постійними змінами, адаптацією до умов безперервних криз, воєнних загроз, фінансової нестабільності. Прийняття креативних соціально-відповідальних рішень менеджментом в інтересах нинішнього й майбутніх поколінь на основі кращої світової практики інноваційного, фінансового, екологічного й соціального управління допоможуть відновити промисловий потенціал України.