МЕТОДИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНІЙ СФЕРІ - ІЖЕВСЬКИЙ, Павло; ГНАТИК, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні актуалізовано увагу до проблематики менеджменту процесів інвестиційно-інноваційного розвитку суб’єктів господарювання. Метою дослідження визначено формування методико-прикладного забезпечення обґрунтування управлінських рішень в сфері інвестиційно-інноваційного розвитку суб’єктів господарювання. Показано, що відновлення та подальше зміцнення конкурентних позицій, підвищення соціально-економічної ефективності господарювання підприємств потребує більш активного і системного впровадження інновацій. Зроблено висновок, що однією з найважливіших передумов інноваційної діяльності є її фінансове, зокрема інвестиційне забезпечення. Показано, що обґрунтування теоретико-методичного та прикладного базису обґрунтування та ухвалення управлінських рішень у сфері інвестування в інноваційний розвиток підприємств набуває високої актуальності. Вказано на все ще відсутність повноцінної методики обґрунтування управлінських рішень у царині інвестиційно-інноваційного розвитку підприємств. Встановлено, що застосування інвестиційно-інноваційного підходу до розвитку підприємств, під яким розуміється специфічний тип прийняття стратегічних управлінських рішень в сфері функціонування та розвитку, що дозволяє скерувати бізнес-процеси на нові більш ефективні параметри, охоплювати всі аспекти діяльності підприємства і забезпечувати їх покращення на інноваційних засадах, на сьогодні стає все більш безальтернативним. Обґрунтовано, що в цілях забезпечення достатньої варіативності інноваційних підходів до розвитку слід застосовувати класифікацію їх типів з її доповненням підходами за такими класифікаційними ознаками, як конкурентні позиції на ринку інновацій, цільова орієнтація фінансування інноваційної діяльності, її напрями, типи інноваційної політики, функціональні сфери впровадження інновацій.