СТВОРЕННЯ ЕКОЛОГІСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ТА ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ НА ТЕРЕНАХ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ - СТРУТИНСЬКА, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Проаналізовано доцільність, потребу і етапи становлення екологістики як різновиду інноваційної діяльності, метою якої є збереження навколишнього середовища та екології довкілля. У якості прикладу на підприємствах переробної та харчової промисловості Західної України проілюстровано ефективність поетапного запровадження екологістичної діяльності. Доведено, що у становленні ефективної екологістичної діяльності не обійтись без належного сприяння органів місцевого самоврядування та органів державної влади. Доведено, що за вдумливого керівництва та сприяння органів місцевого самоврядування переробка органічних відходів може бути економічно вигідною як для виробників харчової та переробної промисловостей, так і для мешканців місцевих громад. У якості основних етапів запровадження на теренах місцевих громад ефективної екологістичної діяльності пропонуються наступні: - спорудження регіональних електростанцій та енергетичних установок виробництва електроенергії спалюванням біогазу; - придбання та ефективна експлуатація обладнання переробки органічних відходів у біогаз; - налагодження оперативного збору, сортування та переробки відходів виробництв; - жорсткий контроль за недопустимістю порушень виробничниками санітарно-гігієнічних норм та вимог до стічної води та утилізації відходів. Відзначено, що для ефективного інтегрування екологістики в економіку держави через створення екологістичних підприємств необхідне законодавче введення в дію ефективної екологічної стратегії, яка буде основною конкурентною перевагою підприємства в сучасних умовах ведення бізнесу.