ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИМИ ПРОЄКТАМИ У СИСТЕМІ ФОРМУВАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - ЗВАРИЧ, Ігор; ДМИТРИШИН, Леся; ЗВАРИЧ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У цій статті висвітлено сучасну проблематику управління проєктами у контексті формування потенціалу розвитку регіонів України. При цьому із використанням системного та синергетичного підходів, методів аналізу і синтезу, індукції та дедукції, історичного і компаративного аналізу встановлено, що без належної організації управління проєктами неможливе ефективне використання фінансових ресурсів, які інвестуються у розвиток регіону. Водночас у світі вже давно відомо, що система їх менеджменту – це особливий напрямок сучасного управління, застосування якого дає відчутні як поточні, так і перспективні результати. Будь-який проєкт у процесі виконання проходить різні стадії, які у сукупності називаються його життєвим циклом. А для реалізації різних функцій із управління проєктом потрібні відповідні дії, що визначаються як процеси їх менеджменту. Одночасно управління проєктами – це інтегрований процес: дії (або їх відсутність) у одному напрямку впливають і на інші спрямування. Такий взаємозв’язок змушує балансувати між завданням проєкту – часто поліпшення в одній із сфер може бути досягнуте тільки за рахунок погіршення в іншій. Водночас процеси управління проєктами можуть бути поділені на 6 основних груп, за якими реалізуються різні функції управління: інновації, планування, виконання, аналізу, управління та завершення. Одночасно із цим варто окремо виділити систему методів мережевого планування і управління – це сукупність методів планування та менеджменту розробки господарських комплексів і науковими дослідженнями та конструкторськими і технологічними роботами та продукції нового виду, спорудженням і реконструкцією будинків та споруд і капітальним ремонтом основних засобів із використанням мережевих графіків, які застосовуються сьогодні у національній економіці, що і дає можливість позитивно впливати на управління інвестиційними проєктами і в Україні.