НОВІ ВИКЛИКИ СОЦІАЛЬНОЇ ВРАЗЛИВОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - МАХОНЮК, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Проаналізовано національні міграційні втрати в перший рік повномасштабного вторгнення росії, а також відповідну ситуацію в західних областях. Здійснене дослідження впливу військових дій на основні макроекономічні показники та зміну рівня життя населення. Відзначено, що найбільш вразливою категорією громадян у 2022 році стали ВПО. Представлено короткий аналіз низки вітчизняних соціологічних обстежень щодо якості життя українців в період війни. Окрему увагу приділено вивченню питання українських дітей під час війни, зокрема їхньої освіти. Відзначено, що війна розкрила низку проблемних аспектів щодо державного забезпечення якісного рівня життя громадян. Здійснена спроба пояснити, якими недоліками володіє теперішня система державної фінансової підтримки соціально вразливих верств населення. Зауважено, що в період загострення демографічної кризи особливо актуальним є питання підтримки молодих сімей та інших соціально вразливих верств населення з метою максимального використання їхнього потенціалу в загальній стратегії відбудови України.