ВПЛИВ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - ВЛАСЕНКО, Тетяна; ЛАРІНА, Тетяна; СТЕПАНЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Забезпечення економічної безпеки підприємства відіграє значну роль у його функціонуванні загалом. Реалізація ефективного механізму економічної безпеки підприємства потребує належної уваги з боку керівників до питань рівня інтегрованості в глобальний інформаційний простір, економічних інтересів компанії, рівня витрат корпоративних ресурсів і чіткої організації діяльності. В основі механізму процесу забезпечення економічної безпеки знаходиться системне поєднання певних інструментів, методів, засобів та інформаційно-аналітичного процесу забезпечення, створюваного на базі об’єктивно існуючих принципів процесу забезпечення економічної безпеки, а також таких, що формулюються суб’єктами управління економічною безпекою підприємства для досягнення та захисту його фінансових інтересів. В даний час проблема підвищення якості стає основним критерієм покращення якості життя, соціально-економічної, зовнішньоекономічної, політичної, екологічної безпеки. Поняття якості продукції зіставляється з конкурентоспроможністю, маючи загальну сферу формування та прояви. Якщо не підвищувати конкурентоспроможність підприємств, то неможливий розвиток як економіки держави в цілому, так і її окремих регіонів. Конкурентоспроможність підприємства сфери АПК залежить від можливостей конкретного товаровиробника виробляти конкурентоспроможний товар, споживчі та якісні характеристики якого порівняно з товарами аналогами визначають його ринковий успіх як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Проблема забезпечення якості є однією з найбільш значимих соціально-економічних проблем сучасного світу, не винятком є сфера АПК. Потенціал виживання підприємства, а також його стійке становище на ринку визначається рівнем конкурентоспроможності, який, в свою чергу, залежить від десятка факторів, але насамперед від рівня цін і якості продукції. У сучасному світі якість продукції висувається на перший план, залишаючи позаду себе продуктивність праці, а також економію всіх видів ресурсів.