ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇХ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ - БЕРЕЗІНА, Людмила; БАГАН, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті доведено, що нині для ефективного функціонування аграрним підприємствам недостатньо мати необхідні матеріальні, фінансові та трудові ресурси, потрібно знати як їх ефективно використати, а, отже, мати інформацію про технології виробництва та управління ними. Особлива увага зосереджена на показниках оцінки ефективності використання інформаційних ресурсів за допомогою коефіцієнтів повноти, суперечності, точності, своєчасності та надійсності інформації. Запропоновано здійснювати оцінку ефективності використання часових ресурсів за допомогою коефіцієнтів використання робочого періоду, дня, часу та простоїв. Розроблено систему інновацій, рекомендованих до впровадження в аграрних підприємствах, яка враховує специфіку ведення сільського господарства та пропонує заходи для покращення інноваційного ведення процесу виробництва. Пропоновані показники дозволять провести дослідження та оцінити ефективність, сильні й слабкі сторони використання ресурсів, надати пропозиції, які дозволять покращити виробництво та підвищити ефективність використання ресурсів шляхом впровадження інновацій, залучення новітніх технологій, у тому числі в сфері технологічного менеджменту.