ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМИ КОНФЛІКТАМИ ОРГАНАМИ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ - ГАРАФОНОВА, Ольга; СТАДНІЙЧУК, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджено особливості управління соціальними конфліктами органами публічної влади. Визначено, що різноманітність суспільства може призвести до конфліктів через розбіжність інтересів різних організацій і людей. Держава має швидко втрутитися, щоб правильно вирішити суперечки між сторонами. На практиці уряд, який здається більш помітним, представляє державу. Уряди мають всю владу та виконують усі завдання від імені держави. Відповідно до більшості політологічних визначень, держава є єдиним законним застосовувачем фізичного насильства в суспільстві. Отже, за визначенням, він майже бере участь, коли в суспільстві виникає збройний конфлікт. Однак насильницький контроль — не єдина відмінна риса. Існують також фінансові, територіальні та ідеологічні монополії. Одночасне здійснення цих чотирьох монополій забезпечує єдність усередині держави та міжнародну незалежність. Різні соціальні конфлікти, що відбуваються в суспільстві, є формою соціальної катастрофи. Ці катастрофи були викликані діяльністю людини. Деякі з рушійних факторів виникнення соціальних конфліктів включають розриви в економічних відмінностях, відмінності в політичному взаєморозумінні між громадами, дискримінацію, несправедливість, непокору, нехтування та відсутність розуміння у групи людей. Належне лікування полягає в тому, щоб створити мир у суспільстві. Роль місцевих органів влади, необхідна для пошуку відповідних форм рішень. Раннє виявлення проблем і шляхи їх вирішення повинні бути всеосяжними. Виявлення комплексних соціальних проблем – це спроба підвищити чутливість до виникаючих соціальних проблем. Чутливість відноситься до форми чутливості при виявленні проблеми, включає частоту виникнення, поширеність і тенденцію. Програми заходів з соціальної гармонії створюються як мирне вирішення конфліктів. Соціальна гармонія-це соціальна умова, яка гарантує створення динамічних, гармонійних та збалансованих відносин та соціальних взаємодій між членами громади, щоб вони могли мирно жити пліч-о-пліч на основі рівності, згуртованості та справжнього братерства. Підтримка мирних умов у громаді характеризується гармонійним соціальним життям (повною толерантністю та взаємною підтримкою) для створення соціальної згуртованості. Соціальний конфлікт – це явище, яке буде продовжувати існувати і не може бути розділене в житті людей, незалежно від позитивних і негативних наслідків, які воно викликає. Культура місцевої громади, або часто відома в громаді як місцева мудрість, може бути інструментом управління конфліктами для створення соціальної гармонії. Присутність місцевої культури у формі місцевої мудрості, яка була узгоджена за взаємною згодою, є ще однією альтернативою і повинна розглядатися громадою, громадськими лідерами, урядом та організаціями, що підтримують мир, як засіб вирішення соціальних конфліктів.