ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ВНУТРІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - СВИДРУК, Ірена; ГРИНІВ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовано фактори забезпечення фінансово-економічної безпеки внутрішньої торгівлі в умовах викликів і загроз війни та післявоєнного відновлення економіки України. З’ясовано, що інвестиційні цілі відновлення внутрішньої торгівлі ускладнюються в умовах військових викликів та успадкованих від довоєнного часу загроз. Виявлено причинно-наслідкові зв’язки між категоріями фінансово-економічної та інвестиційної безпеки, що дозволяє одночасне врахування інтересів держави та суб’єктів торговельної діяльності. Категорію інвестиційної складової фінансово-економічної безпеки внутрішньої торгівлі доповнено виміром можливостей та загроз інвестиційної взаємодії. Запропонований підхід дозволяє враховувати різні сценарії інноваційної трансформації внутрішньої торгівлі попри регіональну нерівномірність післявоєнної збереженості торговельної інфраструктури. Статичні характеристики досягнутого рівня фінансово-економічної безпеки запропоновано доповнювати динамічними характеристиками результативності інвестування, що дозволить з більшою результативністю генерувати напрями інноваційного використання наявних фінансів. Подальші дослідження доцільно здійснювати у напрямі уточнення індикативних параметрів оцінювання та розробки протидії системним ризикам інвестування в розвиток внутрішньої торгівлі.