СТРАТЕГІЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО СЕКТОРУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ - САМОЙЛИК, Юлія; ВЕРНИГОРА, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті встановлено, що для України невідкладним пріоритетним напрямом є забезпечення відповідного рівня конкурентоспроможності сільського господарства в умовах Індустрії 4.0, тобто «Сільське господарство 4.0» та циркулярної економіки. Виокремлено важливі стратегічні заходи на шляху до змін. З’ясовано, що досягнення рівня конкурентоспроможності агропродовольчого сектору економіки передбачає вирішення низки стратегічних завдань в умовах глобальної циркулярної економіки. Наведені різні підходи з трактування сутності поняття «логістична стратегія». Доведено, що на прибутковість сільськогосподарських підприємств впливає створення і моделювання економічної доданої вартості в умовах глобальної циркулярної економіки. Виокремлено головні завдання, котрі стимулюють виробництво і торгівлю на окремих ланках ланцюгів доданої вартості. Спираючись на орієнтири розвитку України до 2030 року проаналізовано фактичні дані за п’ять років, зокрема встановлені на національному рівні індикатори. Сформовано відповідні позитивні стратегічні перспективи розвитку агропродовольчого сектору в умовах глобальної циркулярної економіки.