УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - ДВОРНИК, Ірина; ДВОРНИК, Олексій; ГАРАФОНОВА, Ольга; ПАЛІЄВ, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У даній статті досліджено кризові ситуації, їх походження, фактори впливу, ймовірність виникнення та подальший розвиток. Зазначено, що ретельне кризове розслідування та виявлення перших ознак кризи є важливим для компаній, що працюють у нестабільному та змінному зовнішньому середовищі. Встановлено, що на практиці, криза часто може призвести до банкрутства компанії або загрози йому, діяльності в умовах неприбутковості або відсутності потенційного успіху. Враховуючи це, стаття висвітлює необхідність системи антикризового управління для компаній, оскільки навіть наразі фінансово стабільні підприємства можуть стикатися з неочікуваними економічними ускладненнями. Рекомендовано проведення діагностики фінансової кризи, що дозволить виявити симптоми кризи та зрозуміти її потенційні наслідки. Запропоновано систему антикризових заходів, таких як раннє виявлення кризових ситуацій, розробка стратегій адаптації до змін у зовнішньому середовищі та план ефективного кризового управління. Також зазначено необхідні інструменти ризик-менеджменту для ефективного управління підприємством, зокрема застосування матричних ігор для обґрунтування вибору оптимального рішення або стратегії для подолання кризової ситуації. Наголошено на важливості своєчасної діагностики та антикризового управління для забезпечення стійкого розвитку підприємства в умовах невизначеності. Проведення комплексних досліджень та впровадження запропонованих антикризових заходів може забезпечити збереження фінансової стійкості підприємства та успішне подолання кризових ситуацій.