ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УКРАЇНІ - КУСТОВ, Віталій; ТРЯЩЕНКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовані сучасні проблеми, які перешкоджають розвитку ринку інформаційних технологій в Україні. Встановлено, що лідери українського ІТ-бізнесу вже накопичили значний потенціал і мають низку беззаперечних досягнень. Виявлено, що Україна як товаровиробник не може конкурувати на світовому ІТ-ринку через відсутність обґрунтованої державної політики. Проаналізовано рейтинг глобальної цифрової конкурентоспроможності країн. Встановлено, що ринок інформаційних технологій в Україні помірно розширюється. Наведено динаміку показників ефективності функціонування ринку інформаційних технологій України в експорті послуг за 2018–2022 роки. Встановлено, що для покращення ситуації українським ІТ-компаніям треба продовжувати розвивати власні інформаційні продукти. Проаналізовано топ-10 найбільших ІТ-компаній України, серед яких домінують сервісні. Узагальнено низку викликів, які стримують розвиток ринку інформаційних технологій в Україні. Запропоновані напрями, які сприятимуть становленню розвиненої цифрової української нації. Узагальнено заходи для стрімкого розвитку ринку інформаційних технологій в Україні.