КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОРИСТАННЯМ ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ - ПОПОВИЧ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена дослідженню контролю за використанням державних коштів на базі місцевих бюджетів України, розглянуто сутність, принципи, функції, сучасні завдання, види, форми та методи державного фінансового контролю. Мета – розкрити вплив державного контролю місцевих бюджетів, обґрунтувати засади державного управління в частині фінансів. Контроль державних фінансів здійснюється з метою забезпечення законності у сфері взаємовідносин зі спеціальними державними органами, запобігання фінансовим порушенням, зміцнення фінансової дисципліни при формуванні, розподілі та використанні державних коштів. Роль державного фінансового контролю постійно зростає, оскільки він є важливим засобом адміністративно-правового регулювання економічних, політичних та соціальних процесів в Україні, є не лише гарантією прозорості діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, а й гарантією фінансової стабільності. Контроль за державними коштами особливо важливий у сфері державного управління, так як від ефективності його здійснення залежить успішний розвиток економіки держави. Крім того, проведення контролю за розподілом та використанням державних коштів до нормативів державного фінансового контролю дозволить покращити координацію діяльності контролюючих органів при управлінні бюджетними процесами на всіх рівнях бюджету, реалізації контрольних заходів та управлінських рішень. Практичне застосування державного контролю, зокрема проведення ефективного аудиту, підвищить ефективність контрольних заходів, створить передумови для координації діяльності контрольних органів та підконтрольних суб’єктів державного фінансового контролю, збільшить надходження до місцевих бюджетів. Наведені відмінності провідних країн світу щодо державного фінансового контролю.