СТАТИСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ - ГРИЦУН, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Сучасна комплексна економічна статистика являє собою набір економіко-статистичних даних, які відображають послідовну і цілісну картину економічної діяльності для політичних, комерційних та інших аналітичних цілей. При аналізі історичного аспекту виникнення та розвитку статистичної практики нами показано, що її зародження відбулося приблизно до того часу, коли виникла держава. Є відомості про елементарне рахунку (перепису) населення і земель, що проводилося кілька тисячоліть назад. З утворенням централізованої держави і особливо з її розвитком область застосування статистики значно розширилася. Встановлено, що статистичне забезпечення ефективного розвитку підприємств України у масштабах окремої галузі цілком може бути реалізовано за даними офіційної статистики, а саме: статистичними спостереженнями за обсягами реалізованої промислової продукції і операційними витратами з реалізованої продукції. Наголошено на тому, що на сьогоднішній день обсяг і структуру даних, які представлено на офіційному сайті статистики України, вважаємо недостатніми для повноцінного інформаційного забезпечення процесів управління промисловими підприємствами. Розглянуто підходи вчених до трактування ролі статистичних методів аналізу для успішного управління економікою. Перелічено основні математичні та статистичні методи і дано їх коротку характеристику. Встановлено, що в якості узагальнюючого показника ефективності і технологічного рівня підприємств досліджуваних галузей промисловості обрано показник рентабельності. Побудова економіко-математичної моделі рентабельності продукції окремих галузей промисловості дозволило виявити виробничі резерви підвищення ефективності підприємств. Для машинобудування це зниження фондомісткості продукції за використаними фондами (амортизаційним відрахуванням). Для металургії це зниження матеріаломісткості і трудомісткості продукції. Для виробництва хімічної продукції – зниження матеріаломісткості. При виборі статистичних методів дослідження суспільно-економічних явищ необхідно враховувати їх взаємопов’язаність і взаємообумовленість. Виходячи з отриманих результатів, першочерговим завданням для розробки управлінських рішень з ефективного розвитку переробних підприємств повинно стати збільшення ступеня переробки сировини і матеріалів (з метою підвищення технологічного рівня продукції), підвищення продуктивності основних виробничих фондів і нарощування випуску продукції кінцевого споживання.