СТАБІЛІЗАЦІЙНІ ЗАХОДИ ЩОДО ПОКРАЩЕННЯ ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ НАФТОГАЗОВИДОБУВНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - ФАДЄЄВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті обґрунтовано необхідність впровадження організаційно-технологічних та економічних заходів екологічного спрямування, метою яких є скорочення екологічних збитків та значних економічних втрат, а відтак і покращення фінансового стану підприємств. Проаналізовано останні наукові дослідження у напрямі вирішення проблем оцінювання рівнів екологічної небезпеки і пов’язаних з нею екологічних ризиків діяльності нафтогазовидобувних підприємств. Показана важливість вирішення економіко-екологічних проблем підприємств нафтогазової галузі на прикладі нафтогазовидобувного підприємства. Систематизовано зовнішні фактори природного, техногенного, соціального походження як джерела небезпеки і загроз для діяльності підприємства. Наведено послідовність формування механізму запобігання настання екологічно небезпечних ризик-подій, метою якого є виявлення послідовності подій, що призводять до аварій, а також розробка сценаріїв виникнення і розвитку аварій та оцінка ймовірності їх настання. Запропоновано стабілізаційні заходи щодо покращення економіко-екологічного управління нафтогазовидобувними підприємствами. Використання отриманих результатів дослідження дозволить оптимізувати управлінські рішення при стратегічному плануванні шляхом зіставлення особливостей діяльності нафтогазовидобувного підприємства зі стратегічними змінами зовнішнього середовища.