КОМПЛЕКСНІСТЬ ОЦІНКИ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ІННОВАЦІЙНО-ОРІЄНТОВАНИХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - НИЖНИК, Олег; НИЖНИК, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Висвітлено підходи до розгляду сутності й особливостей соціально-економічних систем в цілому та інноваційно-орієнтованих соціально-економічних систем як їх різновиду. Здійснено аналіз фундаментальних характеристик соціально-економічних систем. Обґрунтовано важливість розбудови високоефективних механізмів управління економічною безпекою соціально-економічних систем України в контексті кризових макроекономічних процесів та воєнних дій на її території. Досліджено існуючі підходи до оцінки економічної безпеки з визначенням їх недоліків у контексті забезпечення комплексності оцінювання. Визначено перелік ключових характеристик інноваційно-орієнтованої соціально-економічної системи, що мають виступати базисом розбудови комплексної методики оцінки їх економічної безпеки та необхідність використання в оціночному підході спектру економічних інтересів досліджуваних систем.