РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ТОРГОВО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН У ФОРМУВАННІ ПОТЕНЦІАЛУ РОЗВИТКУ РЕГІОНУ: ТЕОРЕТИКО-ПРИКЛАДНИЙ АСПЕКТ - ЗВАРИЧ, Ігор; ДМИТРИШИН, Леся; ЗВАРИЧ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджується вплив міжнародних торгово-економічних відносин на формуванні потенціалу розвитку регіону в контексті еволюції теоретичних концепцій регіональних трансформацій. При цьому із використанням системного та синергетичного підходів, методів аналізу і синтезу, індукції та дедукції, історичного і компаративного аналізу встановлено, що виділяють два підходи до економічного зростання та розвитку у відношенні до дослідження потенціалу розвитку регіону: економічне зростання, пов’язане зі збільшенням валового продукту на одного мешканця, і його обсягами. Натомість, економічний розвиток є ширшим поняттям та означає зростання рівня життя людини, деякі із яких мають невимірюваний (якісний) характер. Одночасно наведений у роботі перелік концепцій розвитку регіону дає об’єктивну змогу стверджувати, що це процеси, зумовлені диференційованими чинниками, вплив яких накопичується у період визначення потенціалу економічного стану регіону. Але, варто пам’ятати, що чинники, які розглядаються у теоріях економічного розвитку, ґрунтуються головним чином на описі його регулярних процесів, що відбуваються в умовах сформованих, розвинених ринкових економік. Водночас застосування таких чинників із погляду на сучасні зміни, які відбуваються у світовій економіці, для з’ясування тенденцій регіонального розвитку у країнах Східної Європи, економічні процеси у яких підлягають трансформації економіки у відповідності із вимогами європейської інтеграції, безумовно вимагає їх розширення та адаптації.