СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - САЧИНСЬКА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті розглядаються різні підходи до визначень підприємництва, які сформувались історично. Проведено детальний аналіз кількості суб’єктів великого, середнього, малого та мікропідприємництва за останні роки. Відмічено, що в Україні на сьогоднішній день є багато проблем, що перешкоджають розвитку вітчизняного підприємництва, вирішення яких забезпечить підвищення ефективності підприємницької діяльності, розширить підприємницький сектор та зменшить тіньовий сектор. Основну роль у цих перетвореннях повинна відіграти держава. Виділено основні проблеми розвитку підприємництва: повномасштабна війна; скорочення інвестицій, відсутність стимулів для інвестицій, постійні обстріли, небезпечний стан в країні, проблеми з доступом до кредитів, недолік заставного майна, найвищі розміри процентних ставок комерційних банків; недоступність кредитних ресурсів; велика кількість різноманітних прямих і непрямих податків та зборів; обтяжлива система звітності; постійні зміни законодавчої бази; невпевненість підприємців у стабільності умов ведення бізнесу; відсутність чітко сформованої державної політики у сфері підтримки підприємництва; нестача кваліфікованого персоналу, відсутність практичних навичок підприємливості працівників у веденні бізнесу, недосконалість системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для підприємницької діяльності.