НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ТА ІНСТИТУЦІЙНІ ОСНОВИ РЕГУЛЮВАННЯ ТАЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ - ВАРВУС, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано важливість соціальної безпеки в Україні в контексті нормативно-правового регулювання та відповідності міжнародним стандартам. Визначено, що соціальна безпека є основою гідного життя громадян і має значення для міжнародного іміджу країни. Розкрито, як конституційні норми сприяють забезпеченню прав і свобод громадян, підкреслюючи роль держави в підтримці демократичного розвитку та соціальної справедливості. Запропоновано комплексний підхід до розвитку нормативно-правових основ соціальної безпеки, що охоплює інноваційні стратегії реагування на соціальні ризики. Встановлено, що ефективне регулювання сприяє не тільки соціальній стабільності, але й вищим стандартам життя. Проаналізовано вплив стратегій національної безпеки та економічних реформ на соціальну стабільність, висвітлюючи потребу в балансі між економічною стабільністю та соціальною безпекою. Виявлено критичні проблеми в управлінні соціальною безпекою в Україні, зокрема недостатню відповідальність керівництва та відсутність чіткого визначення соціальної безпеки в діючій Стратегії національної безпеки. Рекомендовано удосконалення законодавчих та нормативних основ, підвищення координації між органами влади, а також зміцнення інституціональної підтримки державного управління соціальною безпекою. Встановлено, що соціальна безпека впливає на рівень життя та здоров’я громадян, виокремлюючи необхідність її забезпечення як пріоритету державної політики. Запропоновано нові підходи до розробки та впровадження політик, які зміцнюють соціальний захист та розвиток громадського здоров’я в умовах модернізації управлінських структур. Розроблено і оцінено ефективність інструментів, що підвищують культурні, освітні та економічні стандарти, сприяючи інтеграції міжнародних практик у національну стратегію соціальної безпеки. Доведено, що питання дослідження розуміння соціальної безпеки як ключового елемента національної безпеки та відповідальності держави є важливим перед своїми громадянами, особливо у викликах, що стоять перед сучасною Україною.