ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ОРІЩЕНКО, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті обґрунтовано важливість інституційних механізмів регулювання спеціалізації, таких як державна підтримка, законодавчі ініціативи та фінансові інструменти, які сприяють розвитку аграрного сектору. Визначено, що державне регулювання аграрного сектору направлене на створення сприятливих умов для розвитку аграрних підприємств, забезпечення продовольчої безпеки країни, підтримку економічної стабільності та сталого розвитку сільських територій. Своєю чергою, регулювання спеціалізації аграрних підприємств має на меті підвищення ефективності виробництва, підтримання інноваційних технологій, забезпечення екологічної безпеки та стимулювання розвитку національних агроринків та експорту. Запропоновано напрями державного регулювання за видами спеціалізацій аграрних підприємств: у рослинництві - фінансова підтримка, квотування, експортні програми та екологічні стандарти забезпечують інвестиції та підвищення продуктивності; у тваринництві - захист прав виробників, фінансування ветеринарії та інновації гарантують безпеку та якість продукції; у змішаній спеціалізації - підтримка інтеграції виробничих ланцюгів та енергетичну ефективність, що знижує витрати; у органічному виробництві - стандарти сертифікації, фінансова підтримка та маркетинг, що сприяє розвитку екологічного агровиробництва; у нішовій спеціалізації - підтримка інновацій та пільгове фінансування для малих та середніх підприємств; у експортно-орієнтованій спеціалізації стандарти експорту, митні пільги та підтримка торговельних зв’язків для розширення ринків збуту; у локальній спеціалізації - підтримка місцевих виробників через розвиток ринків та інфраструктури, що стимулює малий бізнес на місцевому рівні.