ІНТЕГРАЦІЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЙОГО КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ - ГОРОБКО, Роман; ПОСТОВІТ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Запропоновано концепцію інтегрованої системи управління ризиками, що поєднує різні рівні управління, включаючи стратегічне, тактичне та оперативне планування. Концепція дозволяє нам забезпечити як безпеку, так і економічний баланс у процесі прийняття рішень. Особлива увага приділяється взаємодії між різними підрозділами організації для створення злагодженої та цілісної системи безпеки. На основі аналізу передових практик управління ризиками розроблено рекомендації щодо впровадження ефективних механізмів безпеки. Основний акцент робиться на адаптації стандартних методологій до конкретних видів діяльності кожної організації, що дозволяє підвищити гнучкість і ефективність управління. Реалізовані рекомендації включають розробку політики та процедур управління ризиками, а також навчання персоналу, які є невід’ємною частиною механізму безпеки. У результаті дослідження встановлено, що ефективна інтеграція систем управління ризиками дозволяє значно знизити рівень ризиків безпеки та забезпечує стабільне функціонування організації в умовах невизначеності. Це стосується не лише технічних рішень, таких як автоматизовані системи моніторингу та контролю, а й організаційних змін, спрямованих на підвищення відповідальності та обізнаності всього персоналу щодо загроз та їх можливих наслідків.