МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ЛОГІСТИЧНИХ ПОСЛУГ З БОКУ ДЕРЖАВИ - САМОЙЛЕНКО, Богдан; УСТІК, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Логістичний сектор є важливою складовою економічної системи, що змінює вирішальну роль у підвищенні ефективності виробничих процесів, забезпечує дистрибуцію товарів і послуг та зміцнення загальної конкурентоспроможності національної економіки. В Україні, як і в багатьох інших державах, має постійне зростання попиту на логістичні послуги, обумовлене впливом як внутрішніх, так і зовнішніх чинників. Однак, ефективне функціонування ринку логістичних послуг вимагає наявності чітких і прозорих механізмів державного регулювання, які забезпечували б баланс між інтересами держави, бізнесу та споживачів. Існуючі механізми державного регулювання ринку логістичних послуг в Україні характеризується такими особливостями, як недосконала нормативно-правова база, інституційна недостатність, недостатня прозорість та слабка координація з іншими галузями. Саме тому пропонуємо окремі аспекти ефективного забезпечення державного регулювання ринку логістичних послуг. Державне регулювання логістичного ринку в Україні стикається з численними викликами та проблемами, які сприяють розвитку інфраструктури й послаблюють конкурентоспроможність національної економіки. також, обмежені фінансові ресурси державного бюджету неможливі для достатньої інвестованості в логістичну інфраструктуру, призводять до браку сучасного обладнання, програмного забезпечення та недостатнього фінансування наукових досліджень у цій сфері. У результаті знижується ефективність логістичних процесів, а їх вартість навпаки зростає. Розгляд запропонованих механізмів регулювання логістики, серед яких: впровадження єдиного цифрового порталу логістичних послуг, розробка національної стратегії розвитку логістичної системи та створення державного фонду підтримки логістики, засіб про їхню комплексність та взаємодоповнюваність. Синергія цих заходів здатна забезпечити масштабний і стабільний розвиток галузі. Національна стратегія розвитку логістики вибирає ключові переваги та довгострокові завдання, які формують основу для реалізації конкретних ініціатив і проектів. Вона створює чітке стратегічне бачення розвитку галузі, одночасно координуючи зусилля державних структур, бізнес-спільноти та громадянського суспільства. Державний фонд розвитку логістики надає необхідні фінансові ресурси для реалізації стратегічних проєктів, передбачених національною стратегією. Він дозволяє прискорити розвиток інфраструктури, підтримати інновації та сприяти залученню приватних інвестицій. Отже, комплексне застосування зазначених механізмів дозволить Україні перетворитися на сучасний логістичний хаб, що сприятиме економічному зростанню, підвищенню якості життя населення та зміцненню міжнародних позицій країни.