ГЛОБАЛЬНІ ВИКЛИКИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ - БІЛИК, Руслана; БІЛИК, Діана; ГАВРИЛЮК, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено вплив глобалізації на міжнародну конкурентоспроможність національних економік. Встановлено, що здатність країн конкурувати на світовому ринку тісно пов’язана з інтеграцією їх економік у світовий економічний простір, що значною мірою визначає їхні перспективи економічного зростання, соціального благополуччя та політичної стабільності. Обґрунтовано, що формування міжнародної конкурентоспроможності зумовлено комплексом внутрішніх та зовнішніх чинників, серед яких ключове місце займають науково-технічний потенціал, якість людського капіталу, стан інфраструктури та ефективність державного управління. Запропоновано стратегії адаптації національних економік до швидко змінюваних умов глобалізації, які мають на меті підвищення їхньої здатності до інновацій та гнучкості в умовах глобальної конкуренції. Доведено, що без ефективної відповіді на зовнішні виклики та активної участі в міжнародних торговельних та економічних відносинах країни не зможуть досягти стійкого соціально-економічного прогресу. Окреслено також роль інституціонального середовища в забезпеченні міжнародної конкурентоспроможності, підкреслюючи важливість якості державного управління та законодавства, низького рівня корупції та ефективного захисту прав власності. Виявлено, що зовнішні фактори, такі як глобальні економічні цикли та геополітичні процеси, вимагають від країн гнучкої та прогнозованої зовнішньоекономічної політики для забезпечення стабільності та передбачуваності міжнародних відносин. Запропоновано переосмислення міжнародної конкурентоспроможності через призму сталого розвитку, що вимагає комплексного підходу до інновацій, екологічної рівноваги та соціальної відповідальності на міжнародному рівні. Доведено, що аналіз міжнародної конкурентоспроможності у контексті глобалізації дає змогу краще зрозуміти, як зміни у світовому господарстві впливають на стратегічні рішення країн щодо їхнього подальшого економічного та соціального розвитку.