ФОРМУВАННЯ БЮДЖЕТІВ РОЗВИТКУ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - РОЖКО, Олександр; ДЕМИДЕНКО, Людмила; НАКОНЕЧНА, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Фінансування повоєнного відновлення територіальних громад потребує значних ресурсів. Місцеві бюджети постраждали найбільше від воєнних дій, оскільки вони втратили суттєву частину джерел надходжень. Пріоритетом став не розвиток, а виживання та відновлення ОТГ. Бюджети розвитку, які повинні бути спрямовані на соціально-економічний розвиток ОТГ, були значно скорочені через брак коштів. У статті проаналізовано основні джерела наповнення бюджетів розвитку місцевих бюджетів, які використовувалися у довоєнний період після початку процесу децентралізації. Досліджено основні зміни законодавства щодо можливих джерел наповнення бюджетів розвитку місцевих бюджетів. Визначено основні напрямки витрат, які можна здійснювати за рахунок бюджетів розвитку. Встановлено, що наразі згідно законодавству основними джерелами наповнення бюджетів розвитку є кошти від використання комунальної власності, концесійні платежі, капітальні трансферти з інших бюджетів і місцеві запозичення. Також, одним з можливих джерел було визначено кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Аналіз довоєнного функціонування ДФРР показав, що до 2022 року ефективну роботу цього механізму не було налагоджено. Це пояснюється декількома причинами, серед яких відсутність напрацьованого механізму відбору найбільш необхідних проєктів, затримки у фінансуванні, відсутність дієвої методології оцінки проєктів, які подавалися на конкурс. Це призвело до призупинення роботи ДФРР ще до початку воєнних дій. Визначено, що перелік можливих джерел наповнення бюджету розвитку зазнавав постійних змін з моменту затвердження Бюджетного Кодексу. Останні зміни до можливих джерел наповнення бюджетів розвитку датовані лютим 2022 року. Враховуючи початок війни, це означає, що існує реальна потреба в перегляді законодавчого підґрунтя для наповнення цих бюджетів. Одним з можливих напрямів наповнення бюджетів розвитку є ДФРР у новому форматі відповідно до планів його реформування урядом. Іншим можливим шляхом є зміна законодавства для включення зовнішньої донорської допомоги та міжнародних запозичень як джерел наповнення бюджету розвитку. Це дозволить скоротити час, потрібний на відновлення територіальних громад у повоєнний період.