ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА РИЗИКОВОГО СЕРЕДОВИЩА - НЕМАШКАЛО, Каріна; ДАНЬКО , Юрій; РИБАЛКО, Сергій; ЛИЗОГУБ, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В дослідженні обґрунтовано інвестиційно-інноваційну стратегія підприємства харчової галузі, метою якої виступає забезпечення підвищення ефективності виробництва, створення продуктів з доданою цінністю, зниження витрат, покращення якості продукції та мінімізація екологічного впливу. Визначено, що для досягнення поставленої мети підприємство має керуватися набором принципів: сталості розвитку, цифрової трансформації, гнучкості, адаптивності, кооперації, партнерства та ризик-менеджменту. Запропонована стратегія передбачає комплекс заходів за напрямами: технологічна модернізація, розробка інноваційних продуктів, екологічна стійкість, фінансове забезпечення, розвиток персоналу та цифровий маркетинг. Реалізації інноваційно-інвестиційної стратегії підприємства харчової галузі забезпечить низку позитивних змін, спрямованих на підвищення ефективності його діяльності та зміцнення ринкових позицій: підвищення прибутковості харчового підприємства, забезпечення виходу підприємства на нові ринки, оптимізацію виробничих процесів, посилення лояльності споживачів, підвищення рівня інноваційної культури та цифрової грамотності персоналу.