ОГЛЯД БІОЕНЕРГЕТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЕНЕРГЕТИЧНИХ КУЛЬТУР ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА РІЗНИХ ВИДІВ БІОПАЛИВ - ТОКАРЧУК, Діна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Енергетична безпека є одним із ключових викликів сучасності, що вимагає пошуку відновлюваних джерел енергії для заміщення викопного палива. У цьому контексті енергетичні культури, які використовуються для виробництва біопалив, набувають все більшого значення. Запропоновано власну класифікацію енергетичних культур за різними ознаками, яка дозволяє врахувати їхній економічний, технологічний та екологічний потенціал; наведено приклади культур. Досліджено біоенергетичний потенціал енергетичних культур для виробництва біопалив першого, другого та третього поколінь та систематизовано сировинну базу для їх виробництва. Особливу увагу приділено глобальному використанню енергетичних культур, таких як пшениця, кукурудза, цукрова тростина, ріпак, а також рослинних олій, які забезпечують основу для виробництва біопалив. Виявлено, що у світі переважає виробництво біопалив першого покоління, таких як біоетанол із цукрових і крохмалевмісних культур та біодизель із рослинних олій. Проте, з огляду на те, що для виробництва біопалив першого покоління використовують традиційні сільськогосподарські культури, може виникнути загроза продовольчій безпеці, що є стимулом для виробництва біопалив другого і третього поколінь. Обґрунтовано доцільність залучення малопродуктивних земель України для вирощування багаторічних біоенергетичних культур, що забезпечить сталу сировинну базу для виробництва біопалив. Обґрунтовано, що використання традиційних та спеціальних енергетичних культур сприяє зменшенню залежності від викопних ресурсів та зниженню викидів парникових газів. Результати дослідження підтверджують, що розвиток біоенергетики є стратегічно важливим напрямом енергетичної та екологічної політики України, а ефективне використання енергетичних культур сприяє глобальному переходу до відновлюваних джерел енергії.