ІМПЕРАТИВНІСТЬ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ ЄС У КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ТРЕНДІВ - ІВАНЦОВ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Враховуючи, що світове господарство знаходиться на етапі переходу до нового довгого циклу розвитку, відбувається формування нової економічної моделі, яка багато в чому заснована на цифрових технологіях, обґрунтовано імперативність розвитку цифрової економіки ЄС у контексті глобальних трендів. Для цього узагальнено основні проблеми та суперечності існуючої економічної моделі. Обґрунтовано, що цифрові технології створюють передумови для їх подолання. Враховано доцільність збереження та удосконалення існуючого світового порядку, для чого є важливою роль ЄС. Виокремлено виклики, які стоять перед ЄС (екзистенціальний, цивілізаційний, економічний, технологічний, глобально-конкурентний, соціальний, політичний, трансформаційний), подоланню яких буде сприяти розвиток цифрової економіки. Обґрунтовано необхідність розвитку цифрової економіки з точки зору ряду структурно-технологічних і соціально-економічних змін. Це вимагає від ЄС вироблення особливого підходу до управління і цифровим сектором, а також всією цифровою економікою. Її розвиток у ЄС має великий зовнішній аспект, зокрема щодо створення світового цифрового порядку, тому визначено геополітичне та геоекономічне значення, яке має успішність цифрових трансформацій, що вимагає стратегічного підходу та політики у цій сфері.