ДОСЛІДЖЕННЯ РОЛІ ЛІДЕРА У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ КОМАНДИ - ЛУГОВА, Вікторія; МАРТІЯНОВА, Марина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню ролі лідера у підвищенні ефективності діяльності команди, розробці інструментарію та його апробації на вітчизняному підприємстві. У роботі використано метод аналізу документів (зокрема наукових публікацій вітчизняних та зарубіжних дослідників за останні 5 років), що висвітлюють лідерство; метод анкетування – для збору даних про погляди працівників на лідера та оцінки його впливу на командну роботу; обробка та аналіз зібраних даних здійснювалися за допомогою таблиць Excel. У статті розглянуто сутність лідерства, яке розглядається як здатність здійснювати вплив на окремих осіб і групи, спрямовуючи їхні зусилля на досягнення цілей організації, тобто забезпечувати ефективну взаємодію членів групи. Доведено, що важливу роль у забезпеченні ефективності команди відіграє лідер. На основі аналізу наукових джерел було визначено ключові аспекти лідерства, а саме ефективність виконання лідером функцій управління: планування, організації, мотивації та контролю; здатність забезпечити ефективну комунікацію, високий рівень довіри та згуртованості, здатність забезпечити сприятливий соціально-психологічний клімат та підтримку культури. Відповідно до цього розроблено анкету та проведено анкетування серед працівників для оцінки впливу лідера на командну роботу. Результати дослідження показують, що працівники загалом високо оцінюють здатність лідера визначати цілі, планувати діяльність команди, організовувати роботу та мотивувати членів колективу. Також отримані результати свідчать про високий рівень компетентності лідера у налагоджені комунікаційних зав’язків, забезпеченні згуртованості, співпраці. Доведено, що лідер позитивно впливає на корпоративну культуру, психологічний клімат, допомагає у вирішенні конфліктів та підвищує енергію й упевненість команди. Проте існують певні проблеми з розподілом завдань та обов’язків, що потребує уваги керівництва. Ця стаття робить внесок у розуміння ролі лідерства в забезпеченні ефективної діяльності команд, пропонуючи практичні рекомендації для підвищення лідерської компетентності та оптимізації управлінських процесів в організації.