ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ МАРКЕТИНГОВОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ - КОЗАК, Катерина; ЄГОРОВ, Богдан; ОЗАРКО, Катерина; ГОЛОДОНЮК, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Статтю присвячено вивченню аспектів впровадження інструментів штучного інтелекту для оптимізації маркетингового ціноутворення. Метою дослідження є аналіз, систематизація та удосконалення наявних теоретико-методичних засад щодо використання інструментів штучного інтелекту в процесі маркетингового ціноутворення. В статті розглянуто маркетингове ціноутворення як ключовий елемент формування ефективної цінової політики підприємств. В дослідженні представлено систематизацію чинників, що впливають на процес ціноутворення, із розподілом на внутрішні та зовнішні, а також їхню взаємодію у сучасному ринковому середовищі. До внутрішніх чинників маркетингового ціноутворення віднесено: витрати на виробництво, довгострокові цілі підприємства, прибутковість, якість бренду та конкурентні переваги. До зовнішніх чинників маркетингового ціноутворення віднесено: рівень конкуренції, споживацькі потреби, економічна ситуація, законодавчі норми, технології та екологічні вимоги. В дослідженні обґрунтовано роль маркетингового ціноутворення у досягненні ринкових та стратегічних цілей підприємства, зокрема забезпеченні конкурентоспроможності, максимізації прибутків та підвищенні споживчої лояльності. Аналіз джерел літератури дозволив систематизовати інструменти штучного інтелекту, які можуть бути використані для аналізу впливу зазначених чинників, включаючи машинне навчання, нейронні мережі, аналіз великих даних, алгоритми оптимізації та прогнозування. Дослідження показало, що залучення штучного інтелекту дозволяє підприємствам автоматизувати процеси управління витратами, адаптувати ціни до змін ринкового середовища та прогнозувати економічні ризики. Дослідження підтвердило, що інструменти штучного інтелекту можуть допомогти підприємствам більш ефективно реагувати на ринкові виклики та впроваджувати гнучкі цінові стратегії. Дослідження також дозволило виявити перспективні напрями вдосконалення маркетингового ціноутворення, такі як інтеграція екологічних стандартів, використання інноваційних технологій для моніторингу ринку та оптимізації витрат. Це сприяє підвищенню інвестиційної привабливості підприємств, що є важливим у сучасному конкурентному середовищі.