ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ IT-ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ КРЕАТИВНОГО ПІДХОДУ - ПАВЛОВ, Костянтин; ПАВЛОВА, Олена; ЗАКРИЖЕВСЬКИЙ, Максим; ОПАШНЮК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядається поняття «креативної економіки» та аналізується роль творчого підходу в економічній діяльності сучасних ІТ-компаній. Також, досліджено значення інноваційного мислення в процесі стратегічного планування та розвитку ІТ-підприємств. Інноваційні рішення та їх креативне застосування виступають найціннішими ресурсами, а творчість стає основним джерелом економічної цінності в умовах сучасного світу. Виокремлено ключові складові творчого підходу та їх вплив на ефективність і конкурентоспроможність ІТ-компаній у сучасних умовах. Проаналізовано, як креативна економіка сприяє швидкому зростанню та економічному розвитку розвинених країн і які перспективи її інтеграції. Сучасна економіка дедалі більш формується на використанні творчих ресурсів та інтелектуального капіталу, які перетворюються на інноваційні ідеї та продукти. Успіх ІТ-компаній на ринку залежить від ефективного поєднання творчості, технологічних інновацій та підприємницької ініціативи. Для України концепція творчого підходу та інноваційного підприємництва, особливо в ІТ-секторі, є досить новою, хоча у високорозвинених країнах вона має місце вже понад два десятиліття. Український ІТ-сектор наразі демонструє динамічне зростання, займаючи ключове місце в національній економіці. Підвищення рівня професійності ІТ-фахівців, а також залучення міжнародних інвестицій сприяють закріпленню України як також важливого гравця на світовій ІТ-арені. Успішне управління підприємствами цієї галузі є вихідним для забезпечення їхньої конкурентоспроможності й стабільності. Використовуючи творчий підхід і чітко вибудовувану стратегію, українські ІТ-компанії здатні адаптуватися до змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі, впроваджувати інновації та забезпечувати економічний розвиток. Розвиток ІТ-компаній із застосуванням творчого підходу має критичне значення для економіки, завдяки покращенню створення робочих місць і забезпеченню доходів для висококваліфікованих працівників, підвищенню рівня життя населення через розвиток цифрової інфраструктури та впровадження інновацій у різні галузі економіки. Ефективна діяльність ІТ-підприємств також забезпечує залучення інвестицій, стимулює розвиток підприємництва в суміжних секторах економіки, збільшує податкові надходження.