ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ДЛЯ ПОТРЕБ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - ІВАНЧЕНКОВА, Лариса; ЯКОВЕНКО, Алла; ЖАДАНОВА, Юлія; ЛАГОДІЄНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено сукупність методів, підходів і стандартів, що формують обліково-аналітичну систему екологічної відповідальності і дозволяють належним чином інтегрувати екологічну інформацію в систему управління підприємством на засадах стійкості та конкурентоспроможності. Проаналізовано поняття та структуру системи обліково-аналітичного забезпечення соціально відповідального підприємства, визначено взаємозв’язок з екологічної і репутаційної компоненти, їх сучасний стан та розвиток. З’ясовано які інструменти дозволяють обліковувати і аналізувати витрати на екосистемні послуги, визначені основні напрямки діяльності менеджменту підприємства з трансформації процесів обліку та аналізу інформаційних ресурсів. Внаслідок необхідності швидкої реакції на критичні зміни в динамічному соціумі, досягнення цілей стійкої політики менеджмент потребує наявності суцільної автоматизованої системи обліково аналітичного забезпечення для утримання здобутків та напрацювання сучасної конкурентної стратегії у відповідності до цілей стійкого розвитку і за допомогою методу екологічної бухгалтерії, запропонованому Мюллером-Венком (Mueller-Wenk), стандартам і звітності сталого розвитку, методиці інтегрованого екологічного обліку Італійського фонду ЕНІ імені Енріко Маттеі (Fondazione Eni Enrico Mattei – FEEM) - Mass and Energy Flow Cost Accounting (MEFCA). Обліково-аналітичні аспекти екологічної діяльності підприємства спроможні прогнозувати майбутні потреби у ресурсах і вплив діяльності на довкілля.