ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ У ПІДВИЩЕННІ ІМІДЖУ КОМПАНІЙ НА РИНКУ - КОСАР, Наталія; ДЕМКО, Мар'яна; КОЛІСНИК, Валерія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджується вплив використання альтернативної енергетики на формування позитивного іміджу компаній в умовах енергетичної кризи, зумовленої війною в Україні. Застосування відновлюваних джерел енергії стало не лише критичним кроком для досягнення енергетичної незалежності, а й важливим аспектом соціальної відповідальності компаній, що сприяє підвищенню їхньої конкурентоспроможності на ринку. У зв’язку з бойовими діями в Україні значних руйнувань зазнали об’єкти енергетичної інфраструктури, що створило додаткові виклики для стабільного енергопостачання. За оцінками Світового банку, загальні збитки є значними, що підкреслює важливість забезпечення енергетичної безпеки як стратегічного напряму економічного розвитку країни. У статті розглядається досвід країн ЄС, зокрема ініціатива REPowerEU, яка ставить за мету досягнення частки відновлюваних джерел енергії на рівні 45% до 2030 р. В Україні розвиток альтернативної енергетики підтримується через національні програми, такі як Національний план дій з відновлюваної енергетики, спрямований на стимулювання використання екологічно чистих джерел. Окрему увагу приділено маркетинговим підходам, які здатні допомогти компаніям позиціонувати свій бренд як екологічно відповідальний. Серед таких стратегій виділяються персоналізовані комунікації з клієнтами, реалізація реальних екологічних ініціатив, організація освітніх заходів, таких як вебінари або тренінги, а також співпраця з місцевими громадами, яка сприяє зростанню суспільної довіри. Автори також акцентують на тому, що інноваційний підхід до маркетингу, інтеграція екологічних цінностей у бізнес-процеси та створення довготривалих партнерських відносин із клієнтами можуть забезпечити сталий розвиток та стабільні конкурентні переваги для компаній, що діють у сфері відновлюваної енергетики. У сучасних умовах «зелена» енергетика не лише сприяє захисту довкілля, але й стає вагомим фактором підвищення лояльності споживачів.