ІНСТРУМЕНТИ ЕКОНОМІЧНОГО ОНОВЛЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - ШАНДОВА, Наталія; ДЕЖКУНОВ, Юрій; ЯКОВЛЄВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті сформовано визначення процесу економічного оновлення, яке надає можливість розглядати економічне оновлення як багатокомпонентний процес, що включає не тільки інновації та модернізацію, але й культурну адаптацію та розвиток соціального капіталу. Визначено та обґрунтовано ключові аспекти процесу економічного оновлення, до яких віднесено: інноваційний розвиток, цифровізацію, зелені технології, модернізацію управлінських практик, розвиток людського потенціалу, глобальну інтеграції та адаптацію до змін. Розглянуто причини, які роблять аспекти процесу економічного оновлення особливо актуальними для вітчизняних підприємств, що підкреслило необхідність адаптації до світових тенденцій при збереженні локальної специфіки. З метою забезпечення ефективності процесів економічного оновлення розроблено принципи економічного оновлення, застосування яких сприятиме інтеграції ключових аспектів процесу економічного оновлення, визначенню стратегій, які дозволять адаптувати підприємства до нових умов, максимально використати наявні ресурси та досягти стійкого розвитку. Методологічною основою розроблених принципів є системний, інтеграційний, інституціональний, практичний, компаративний та людиноцентричний підходи, що дозволило побудувати комплексну структуру принципів, яка здатна інтегрувати інноваційні, управлінські та соціальні аспекти економічного оновлення. Запропонована сукупність принципів економічного оновлення охоплює групу універсальних підходів, які є основоположними для оновлення економічних систем, що адаптуються до вимог глобального ринку та групу специфічних принципів, які враховують специфіку національного регуляторного та економічного середовища, особливості місцевих умов та потреб післякризового відновлення. Поєднання універсальних та специфічних підходів створює збалансований, адаптивний і результативний підхід до трансформації економічних систем, який, у вигляді гнучкого та адаптивного інструментарію для управління підприємствами дозволяє вирішувати специфічні проблеми, не втрачаючи зв’язку з глобальними цілями, забезпечуючи сталий розвиток в умовах невизначеності та кризи.