ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ПРОДУКЦІЇ ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - ІЩЕНКО, Яна; ГАРМІДЕР, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Публікація присвячена дослідженню особливостей обліку продукції лісогосподарських підприємств. У статті розглянуто ключові аспекти облікових процесів, що супроводжують виробничу діяльність лісогосподарських підприємств, зокрема методичні підходи до оцінки та обліку продукції з врахуванням специфіки галузі. Узагальнено класифікацію витрат виробництва лісогосподарської продукції. Виокремлено бізнес-процеси виробничої діяльності лісогосподарських підприємств. Запропоновано виокремлення об’єктів обліку витрат виробництва за процесним методом та субрахунків для відображатимуться витрати основного виробництва в розрізі бізнес-поцесів, що дозволить отримувати релевантну інформацію про кожну стадію виробничого процесу для оптимізації та реінжинірингу бізнес-процесів. Узагальнено методику обліку лісогосподарської продукції залежно від варіанту її оцінки при первісному визнанні. Обґрунтовано об’єктивну необхідність адаптації облікового законодавства до потреб і запитів управління лісовою галуззю та щодо формування єдиної методики обліку лісогосподарських підприємств.