ДОСЛІДЖЕННЯ ЕВОЛЮЦІЇ МОДЕЛІ ЛІДЕРСТВА У СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ ДИСТРИБУЦІЇ - СТЕЦЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено еволюцію моделей лідерства в умовах VUCA-середовища, яке характеризується нестабільністю, невизначеністю, складністю та неоднозначністю. Проведено аналіз впливу цих факторів на дистрибуційні компанії, включно зі змінами в поведінці споживачів, персоналу та бізнес-процесів. Результати дослідження свідчать, що скорочення життєвого циклу продуктів і зростання клієнтських очікувань значно ускладнили управлінські процеси. Наприклад, технологічні інновації скоротили цикл оновлення продукції до 6 місяців. Аналізуємо приклади компаній, таких як Amazon і Walmart, які за допомогою систем прогнозування попиту знижують логістичні витрати на 15–20%. У статті розроблено практичні рекомендації для вдосконалення управлінських підходів і запропоновано модель лідерства, адаптовану до сучасних викликів, зокрема через впровадження персоналізації та інновацій. Це дослідження надає актуальну інформацію для підвищення ефективності управління дистрибуцією в умовах глобальних змін.