ПОСЛАБЛЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ НАЦІОНАЛЬНИХ ДЕРЖАВ ЩОДО ФОРМУВАННЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ - КАЛІНІЧЕНКО, Зоя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядається процес формування незалежної та ефективної економічної політики держави в умовах глобального розвитку. Визначено пріоритетні завдання та особливості формування державою в умовах міжнародної конкуренції власної національної економічної системи. Запропоновані критерії визначення рівня незалежності економічної політики держави. Досліджено причини втрати позицій економічної самостійності держав в епоху глобалізму та основні переваги сильної економіки для розбудови державою власної стратегії розвитку. Систематизовано основні чинники впливу глобалізації на втрату відносної економічної самостійності окремими країнами. Виокремлено основні ознаки економічної незалежності держави та визначено наслідки негативних трендів, що ведуть до втрати незалежності. Підкреслюється роль інституцій при формулюванні стратегічних пріоритетів економічної політики, державних програм розвитку. З невизначеністю та змінами пов’язується необхідність розробки та реалізації дієвої національної стратегії. Економічний розвиток досягається саме в умовах зростаючої взаємозалежності національної та світової економіки. Державна економічна політика має превентивно враховувати наслідки можливої втрати економічної незалежності в умовах глобалізації та забезпечувати позитивні тренди зростання національній економіці.