РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОЇ ДОПОМОГИ НА ЦІЛІ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ І ПІДТРИМКИ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ - АНДРУХОВИЧ, Дана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізований процес розвитку регіональної державної допомоги як інструменту державного регулювання диспропорцій регіонального розвитку та підтримки депресивних регіонів у таких непомірно складних умовах як війна. У роботі використано дані з наукових публікацій, оцінок експертів міжнародних проєктів та офіційних джерел органів державної влади для комплексного аналізу розвитку регіональної державної допомоги для малих та середніх підприємств. Встановлено, що вивчення нормативного врегулювання процесу надання регіональної державної допомоги в ЄС дозволило виявити певні проблеми, пов’язані із забезпеченням її ефективності як інструменту підтримки збалансованого регіонального економічного розвитку на основі збереження ефективної конкуренції між регіонами шляхом спрямування на цілі залучення додаткових приватних інвестицій у нестабільні (недостатньо розвинені) регіони. Аналіз європейської практики надання регіональної державної допомоги показав наявність дилем у цій сфері, що певною мірою вирішуються за рахунок впровадження правила, коли в регіони з низьким рівнем розвитку державна допомога надається під реалізацію інвестиційних проектів, а в регіони з високим рівнем розвитку - тільки для МСБ. На нашу думку, реформа децентралізації мала позитивні результати для фінансової міцності територіальних громад. Із розширенням їх фінансових можливостей актуалізувалося завдання зосередження їх уваги на аналізі й систематизації рішень щодо виділення державної допомоги для своєчасного повідомлення АМКУ. Висновки підкреслюють важливість процесу розвитку та надання державної допомоги має бути спрямовано на сприяння розвитку українського бізнесу, насамперед, МСП, на їх адаптацію до потреб економіки воєнного часу, розширення фінансування МСП всіх сегментів у вигляді кредитних та грантових програм.