МИТНИЙ ЗАХИСТ ПРАВ НА ОБ’ЄКТИ, ЩО МІСТЯТЬ СКЛАДОВІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ - ПЕТРИГА, Назар; САПОЖНИК, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуті питання митного захисту прав на об’єкти, що містять складові інтелектуальної власності. Показано, що проблемними питаннями, які потребують вирішення є: інтеграційний рівень правового регулювання діяльності митних органів щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності; підвищення ролі митних реєстрів і застосування принципу ex officio в митних процедурах зупинення випуску товарів; необхідність єдиного міждержавного підходу до проблеми паралельного імпорту та принципу вичерпання виключного права на товарний знак. З’ясовано, що проблема паралельного імпорту тісно пов’язана з питанням про вичерпання виключних прав. Зроблено висновок, що удосконалення механізму митного захисту потребує подальшої уніфікації законодавства на рівні окремих учасників зовнішньо-економічної діяльності, а також модернізації міждержавного регулювання адміністративних процедур у частині однакового застосування принципу ex officio. Вбачається за необхідне встановлення єдиного підходу до принципу вичерпання виключного права на знак для товарів і послуг на міждержавному рівні, а саме визнання національного принципу вичерпання та запровадження винятків із нього, тобто закріплення диференційованого підходу. А ефективна боротьба з контрафактною продукцією, що переміщується через митні кордони, потребуватиме подальшого розвитку процесів цифровізації на різних етапах митної діяльності.