ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В ДИНАМІЧНОМУ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ - ПОМАЗ, Олександр; КРИВЧУН, Ростислав; ПРИЙМА, Валерій; ЛАЗОРЕНКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовані основні складові маркетингової стратегії аграрних підприємств в динамічному бізнес−середовищі. Розглянуті трактування поняття "маркетингова стратегія". Встановлено, що маркетингова стратегія є інструментом досягнення маркетингових цілей аграрного підприємства. Досліджено основні завдання у розробці маркетингової стратегії. Виокремлені основні напрямки маркетингової стратегії. Доведено, що основною метою маркетингової стратегії аграрних підприємств є забезпечення їх стабільності, довгостроковий розвиток та отримання максимального прибутку від господарської діяльності. Обґрунтовано та проаналізовано процес формування маркетингової стратегі, окреслено основні теоретичні аспекти маркетингової стратегії та основні її етапи. У роботі також розглядаються сучасні інструменти маркетингової стратегії, які можуть бути ефективними для підвищення рентабельності аграрних підприємств. На основі аналізу визначаються оптимальні методи підвищення конкурентоспроможності та розширення ринків збуту продукції.