ВПЛИВ ІННОВАЦІЙ НА РОЗВИТОК РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ - БЛАГУН, Іван; КУБАРИЧ, Тарас (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена визначенню та тенденціям впливу інновацій на розвиток ресторанної індустрії. В умовах турбулентності та обмеженості людських ресурсів інновації є інструментом для збереження бізнесу, та ефективного його функціонування. Тому особливої уваги потребують напрями інновацій та їх вплив на прийняття рішень у сфері ресторанної індустрії окремих поколінь. Бізнес перебуває в умовах кризи, де головними проблемами є такі як: обмеження фінансових та трудових ресурсів, автоматизація виробничих процесів. Також не менш важливим фактором для ресторанного бізнесу є здатність та адаптивність, можливість переміщення обладнання та швидкість його розгортання в кризових умовах. Для власників бізнесу процеси планування і прогнозування в умовах турбулентності набули особливого значення. Бізнес стикнувся з недостачею робочої сили для повноцінного функціонування закладів ресторанної індустрії. Участь людей у війні та виїзд за кордон призвело до того , що власники бізнесу зітнулися з відсутністю кваліфікованих кадрів. Автоматизація виробництва та введення інновацій дозволять частково вирішити дану проблему. Також важливим елементом впровадження інновацій є цифровізація та діджиталізація суспільства. Перехід на безготівкові розрахунки створення доповненої реальності та можливість перебування в закладах без фізичної присутності, робить сферу ресторанного обслуговування більш привабливою для клієнтів. У статті обґрунтовано та проаналізовано стан ресторанного бізнесу в Україні в умовах війни. Окреслено динаміку та структуру стану ресторанного бізнесу. Наголошено на важливості впливу інновацій на функціонування ресторанного бізнесу. Не менш важливим для роботи бізнесу є здатність та готовність сприйняття клієнтів до інновацій. Проаналізовано застосування інновацій для певної категорії поколінь. Визначено та окреслено тенденції, щодо інновацій ресторанного бізнесу та ресторанної індустрії. Проаналізовано та визначено думки клієнтів стосовно тенденцій ринку. Сформовано та окреслено напрями просування ресторанної індустрій в майбутньому.