УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ТА КРИЗИ - ГРАБОВСЬКА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню особливостей управління в умовах невизначеності та кризи. Підкреслено актуальність дослідження особливостей прийняття антикризових управлінських рішень при великому ступеню невизначеності та ризиків, що виникають в умовах економічної кризи. Розглянуто сучасні трактування криз та ризиків у розвитку соціально-економічних систем. Проаналізовано основні тенденції розвитку криз, їх основні риси та протиріччя. В залежності від концептуального розуміння сутності кризи, причин її виникнення та наслідків розглянуто сутність та зміст системних підходів – кібернетичний та синергетичний. Визначено основні ознаки кризової ситуації на підприємстві. Виділено такі риси криз, як невизначеність та небезпека, розкрито сутність поняття «невизначеність», досліджено розвиток цього поняття та його сучасне трактування. Через категорії небезпеки та невизначеності розкрито зв’язок кризи та ризику, обґрунтовано наявність небезпеки та вразливості як необхідної та достатньої умови виникнення ризику. Розглянуто два типи ситуацій, що створюють різні за гостротою загрози для організації та потребують ухвалення управлінських рішень: ситуацію зростання кількості проблем та кризову ситуацію. Згруповано основні підходи до управління в умовах кризи та невизначеності. Наголошено на необхідності врахувати та оптимізувати рівень найбільш небезпечних факторів ризику, що дозволить в умовах кризи приймати ефективні управлінського рішення з меншими витратами ресурсів та більшою ймовірністю їх реалізації. На основі проведеного аналізу наукових здобутків з досліджуваної проблематики запропоновано підходи до оцінки економічної ефективності антикризових заходів на основі застосування кількісних та якісних методів, що дозволяють формалізувати та одночасно обробляти різні види невизначеності.