ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - ПОПОВИЧ, Ростислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В даному дослідженні представлений комплексний підхід до аналізу економічної безпеки держави як ключової складової національної безпеки, що забезпечує стабільність та стійкість економічної системи в умовах глобальних викликів. У роботі розглядаються основні аспекти економічної безпеки, такі як фінансова, соціальна, енергетична, цифрова та екологічна безпека, а також їхня роль у забезпеченні стабільного розвитку держави та регіонів. Аналіз літературних джерел показав, що фінансова стабільність та диверсифікація джерел доходів є важливими складовими економічної безпеки, які дозволяють державі ефективно протидіяти зовнішнім та внутрішнім загрозам. Особливу увагу приділено питанням цифровізації та її впливу на економічну безпеку в умовах розвитку глобального інформаційного суспільства. Впровадження цифрових технологій не лише підвищує ефективність управління, але й сприяє швидкому реагуванню на загрози та забезпечує прозорість у прийнятті рішень. У той же час, цифровізація несе нові ризики, пов’язані з кібербезпекою та необхідністю регуляторного контролю. Дослідження також акцентує увагу на важливості енергетичної незалежності, яка є критичним чинником для національної безпеки. Диверсифікація джерел енергії, розвиток власної енергетичної інфраструктури та політика енергозбереження допомагають знизити залежність від зовнішніх постачальників та забезпечують стабільність економіки в умовах енергетичних криз. Соціальна та екологічна безпека розглядаються як основа для досягнення стабільного економічного зростання. Високий рівень соціальної безпеки сприяє зниженню соціальної напруги та підвищенню якості життя, що позитивно впливає на економічний розвиток. Водночас, екологічна безпека гарантує раціональне використання природних ресурсів і захист довкілля, що є критичним для сталого розвитку та здоров’я населення. Загальні висновки дослідження підкреслюють необхідність інтегрованого підходу до забезпечення економічної безпеки в Україні. Запропоновано продовжити інвестиції в цифрові технології, екологічні ініціативи, соціальну підтримку та енергетичну незалежність, що забезпечить стійкість економіки та знизить вразливість перед зовнішніми загрозами.