СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВИКЛИКИ МІЖНАРОДНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ: СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ДО АДАПТАЦІЇ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - ОЛІЙНИК, Вікторія; ЄФРЕМОВ, Ілля (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджуються сучасні тенденції та виклики міжнародного менеджменту в умовах глобальної невизначеності. Аналіз основних управлінських парадигм — японської, американської та європейської — дозволяє зрозуміти різницю у підходах до управління, що ґрунтуються на колективних і індивідуальних цінностях, соціальній відповідальності, рівні конкуренції та корпоративній культурі. Значна увага приділяється адаптації управлінських практик до швидкоплинних змін зовнішнього середовища, включно з цифровими інноваціями та забезпеченням економічної, соціальної, енергетичної і фінансової безпеки. Українська парадигма менеджменту, яка знаходиться під впливом глобалізації та національних особливостей, прагне знайти власний шлях, що поєднує елементи патерналізму і ініціативності, що дозволяє підвищити стійкість підприємств та їхню конкурентоспроможність на міжнародному ринку.