РОЛЬ НОВОГО МОРСЬКОГО МАРШРУТУ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ МИТНИХ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ - ПРОКОПЕНКО, Валерія; СМІРНОВА, Олександра; ЗУБРИЦЬКИЙ, Артур (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті окреслено роль нового морського маршруту для підвищення ефективності реалізації митних інтересів України в умовах повномасштабної війни. Визначено основі проблеми митної діяльності, згенеровані екстремальною переорієнтацією зовнішньоторговельних потоків з морських портів на західний кордон. Охарактеризовано ключові показники діяльності "зернового коридору" та його внесок у митну безпеку. Описано особливості функціонування нового морського маршруту, проведено оцінку динаміки його експортної потужності у розрізі основних вантажів. Запропоновано шляхи підвищення ефективності реалізації митних інтересів України в умовах високих безпекових ризиків.