КОНЦЕПЦІЙНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛОМ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ БАНКІВ - БУГЕЛЬ, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджується проблематика управління банками та банківською системою країни. Прикуто увагу до питань забезпечення фінансової стійкості банків засобами ефективного та раціонального управління капіталом банківських структур в Україні. Метою дослідження визначено подальший розвиток концепційних засад та положень управління капіталом у системі забезпечення стійкості банків. Узагальнено теоретико-методологічні засади стійкості банківської системи на прикладі України. Охарактеризовано положення економічної сутності та значимості стійкості банківської системи. Окреслено банківські ризики та їх вплив на стійкість банківської системи. Висвітлено методико-прикладні положення управління стійкістю банківської системи держави та банків зокрема. Доведено, що під фінансовою стійкістю банків слід розуміти їх здатність протистояти макроекономічним факторам, вчасно виконувати зобов’язання, забезпечувати надійність і погашення коштів, внесених фізичними та юридичними особами.