СУЧАСНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ЕНОГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ - КАЛИНА, Тетяна; РУДНІЧЕНКО, Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Особливого значення для територій набуває розвиток галузей, які формують мультиплікативний ефект, позитивно впливають на суміжні галузі національного господарства, сприяють створенню нових робочих місць, підвищують мобільність населення, внесок у бюджети всіх рівнів, забезпечуючи економічне зростання території. Гастрономія є значним ресурсом та джерелом у формуванні унікальності різних територій: туристи, які відвідують дестинації знайомляться із місцевими пам’ятками, виявляють інтерес до національної кухні, місцевих традицій, культурних і етнічних особливостей приготування страв та напоїв. Одеський регіон має значний потенціал для розвитку еногастрономічного туризму та є одним із найперспективніших інноваційних сфер на туристичному ринку Одещини. Метою публікації є дослідження особливостей функціонування еногастрономічного туризму в Одеській області та його вплив на економічний та соціальний розвиток регіону та сільських територій. В статті досліджуються сутність і природа популярності внутрішнього туризму. Зазначено, що розвиток внутрішнього туризму в регіоні може розглядатися як чинник зростання місцевої економіки, виробництва на основі наявних туристично-рекреаційних ресурсів туристичного продукту, споживання якого сприятиме розвитку економіки регіонів. Зазначено, що гастрономічний і винний туризм є інструментом, що дозволить просувати маловідомі напрямки, допоможе оживити місцеву економіку й зберегти традиції. Визначено сутність та значення гастрономічного туризму та обґрунтовано, що значної популярності набуває еногастрономічний туризм, особливо в регіонах, у яких наявні ресурси для його розвитку. Одеська область одним із найбільш сприятливих для розвитку еногастрономічного туризму. Визначені особливості, які спряють розвитку еногастрономічного туризму в регіоні. Визначені актуальні засади «Дороги вина і смаку Української Бессарабії», яка передбачає показ та популяризацію еногастрономічних туристичних маршрутів та її значення для розвитку регіону та сільських територій. Для розвитку еногастрономічного туризму не потрібні значні вкладення, спеціальні або унікальні інфраструктурні розробки. Ефективність розвитку еногастрономічного туризму безпосередньо пов’язана з вмінням туристичних операторів грамотно організовувати гастрономічні тури, використовувати можливості інтеграції на регіональному рівні, адаптувати успішний зарубіжний досвід та реалізувати його у вітчизняній сфері індустрії туризму