ПОЛІТИКА УПРАВЛІННЯ БЮДЖЕТОМ ДОМОГОСПОДАРСТВ - ЯСИШЕНА, Валентина; ДОЛЮК, Алла; ЯРОВА, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Наукова стаття присвячена дослідженню у сфері фінансів домогосподарств. Ця тема набуває все більшої актуальності в сучасному світі. В статті розкрито сутність поняття «домогосподарство», виокремлено основні ознаки домогосподарств, поняття і функції бюджету домогосподарства та розглянуто типи бюджету домогосподарств. Зокрема, в статті розглядаються види доходів домогосподарств, класифікація витрат домогосподарств. Представлено структуру планування сімейного бюджету. Виділено основні правила управління бюджетними коштами. Розкрито підходи до грамотного розподілу грошей. Встановлено, що ключовим аспектом управління бюджетом домогосподарства є відповідальність за свої фінанси і прийняття рішень, які відображають потреби і цілі. Незалежно від того, яким чином управляти своїми особистими фінансами, основним є те, що тільки підвищення свого рівня фінансової грамотності допоможе досягти особистого благополуччя і навчитися правильно розподіляти свої кошти по всіх статтях витрат. Людина повинна перебувати в постійному вдосконаленні, аналізі своїх витрат з метою їх оптимізації, при цьому впроваджувати нові методи отримання доходу, вчитися інвестувати і управляти своїми коштами.